10-11-2019
  Поделиться


10-11-2019 22:15
В Одеській області узгодили спільні дії з розширення доступу до правосуддя в громадах
В ході експертної дискусії «Як зробити суди ближчими до людей», яка відбулась 31 жовтня в місті Одесі, представники правової спільноти регіону обговорили проблеми та перспективи впровадження судової реформи в місцевих громадах на прикладі діяльності Громадського центра правосуддя в м. Татарбунари Одеської області. Спільно було визначено пріоритети та можливості скоординованої діяльності громадських організацій, судових установ, органів надання безоплатної вторинної правової допомоги та юстиції, а також адвокатів в сфері розширення доступу до правосуддя в невеликих громадах.  
Участь в дискусії, яку організували спільно Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» та Одеський Апеляційний суд, прийняли голови та судді судових органів Одеської області, керівники Головного територіального управління юстиції та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, адвокати, експерти, журналісти. Обговорення базувалось на практичних кейсах діяльності Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари, який працює як мульти-функціональний правовий хаб: досліджує та ініціює вирішення актуальних правових проблем в громаді; об’єднує громаду та місцеві органи влади задля підвищення доступу до правосуддя; виступає локомотивом впровадження реформ на місцевому рівні та підвищенню довіри до органів влади (передусім судової); розвиває правову допомогу та альтернативні способи вирішення спорів в громаді; координує вирішення правових проблем з багатьма відповідальними установами та просуває про-активний підхід серед мешканців громади.
Заступник голови Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Ігор Бринош представив результати унікального дослідження за кейс-методом правових проблем в громадах. Зокрема, було презентовано проблему відсутності належного оформлення (реєстрації) нерухомості в сільській місцевості, що перешкоджає реалізації права власності людей та розвитку самої громади. Місцеві мешканці часто правочини оформлюють простими розписками, пропускають строк вступу у спадщину, користуються майном без оформлення будь-яких документів протягом декількох поколінь, при оформленні документів не зважають на допущені помилки у документах і не намагаються їх виправити, починають будівництво до отримання необхідних дозвільних документів. Органи місцевого самоврядування не мають належної спроможності та ресурсів, щоб здійснювати інвентаризацію нерухомості, займатись відумерлою спадщиною та проводити роз’яснювальні заходи в громаді. Наприклад, за результатами аналізу даних погосподарської книги та наявної інформації в Струмківській сільській раді Татарбунарського району, з наявних 64 будинків по вулиці Першотравневій - 11 зруйновані чи в нежитловому стані, в 22 ніхто не проживає, право власності оформлено лише щодо 5 будинків.  
Юлія Лісова, адвокатка, правова радниця Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари, підняла питання впровадження судових інновацій та нового формату взаємодії державних органів на рівні громади. Було презентовано можливості застосування в Україні принципів «процесуальної справедливості» та досвід щодо організації неформальної комунікації судових органів з громадою (впровадження ініціативи «Кава з суддею» та зустрічей з молоддю), заходів з підтримки активностей ромської спільноти, про-активну роботу з клієнтами пробації та впровадження «клієнто-орієнтованого» підходу при наданні послуг в громаді. Перша зустріч у форматі «кава із суддею» відбулась в лютому 2019 року в приміщенні Громадського центру правосуддя с суддею Олександром Сметаняком. Всього протягом 2019 року відбулось 5 таких зустрічей, які стали гарним інструментом посилення відкритості та прозорості суду, підвищення довіри до суду з боку громади, а також дали змогу налагодити комунікацію та взаємодію з різних питань.
Леонід Семененко, ветеран органів МВС та юстиції, керівник Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари, на прикладі здійснення правосуддя в Татарбунарському районі, надав інформацію як впливає недостатність суддів та відсутність технічних умов в судах на доступ до правосуддя в невеликих громадах та також на дотримання принципу справедливості. Наразі в Татарбунарському районному судді судочинство здійснює тільки один суддя з чотирьох за штатом. Один суддя ні процесуально, ані фізично не в змозі розглядати наявний масив позовів, адміністративних та кримінальних проваджень, терміни їх розгляду затягуються, мешканці району не отримують судового захисту та зневірюються в правосудді. Багато справ скеровується до інших судів Одеської області. В ході дискусії з цих проблем, було також наведено приклад Ширяївського районного суду, який наразі залишився взагалі без суддів.
Леонід Лічман, голова Малиновського районного суду м. Одеси, суддя з величезним досвідом, вперше обраний суддею в 1987 році, підкреслив важливість пропаганди законодавства серед людей та комунікацію судів з громадою. «Є приклади, коли судді призначають справи в базарний день, знаючи що з села приїде людина і враховують, коли останній автобус відходить». Також було висловлено думку спільними зусиллями ініціювати впровадження інституту мирових суддів, які будуть обиратись громадою та розвантажать професійних суддів.
Директорка Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги в Одеській області Світлана Клішина зазначила: «Важливий напрямок нашої роботи – інтеграція системи надання безоплатної правової допомоги в громади. Ми вивчаємо правові потреби громад та допомагаємо не тільки вирішувати правові проблеми людей, а й зв’язатися з іншими суміжними інституціями. Система БПД готується також до нових викликів, пов’язаних з земельною реформою». Начальник управління державної реєстрації нормативно-правових актів обласного управління юстиції Надія Швець зазначила, що одним з інститутів взаємодії населення та влади є «громадські радники» - активні та небайдужі люди, озброєні правовими знаннями та навичками. Вони знаходяться найближче до населення, спілкуються зрозумілою мовою та розуміють труднощі та проблеми своєї громади.
Олександр Козлов, заступник голови Ради адвокатів Одеської області, запропонував розширити проблематику і подумати, як не тільки суди зробити ближчими до людей, але і людей зробити ближче до судів. «Зі сторони пересічної людини є велика прірва та дистанція між судами та клієнтами судів». Суддя Ізмаїльського міськрайонного суду Асен Адамов зазначив, що коли громадські організації та активісти долучаються до заходів з підвищення довіри до судової системи, людьми це сприймається більш позитивно. Підсумовуючи дискусію, заступник голови Одеського Апеляційного суду Андрій Дрішлюк зазначив, що активна частина суддів апеляційного суду та суддів місцевих судів в Одеській області орієнтовані на співпрацю та готові до інновацій.
Захід проведений в рамках проекту «Ефективний доступ до правосуддя в місцевих громадах», який виконується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».


10.11.2019   
  Поделиться


Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?

ЦИТИРОВАТЬ (Чтобы вставить цитату, выделите нужный фрагмен текста на этой странице и нажмите "ЦИТИРОВАТЬ")
Осталось символов –

Введите проверочный код



Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?
НАЙТИ ДЕПУТАТА
Для поиска используйте буквосочетание из не менее, чем 3-х букв


Подписаться на рассылку (только для зарегистрированных пользователей. регистрация.)
Введите Ваш email:

Партнёрам: Код нашего баннера можно скопировать тут.

НОВОСТИ, СОБЫТИЯ
20 декабря
11:10

У громадах Одеської області обговорили актуальні безпекові та правові виклики

21 августа
19:02

Атака на історичний центр Одеси: наслідки для культурної спадщини та реакція міжнародної спільноти

28 июня
13:53

Тренінг є частиною програми посилення спроможності волонтерських та гуманітарних організацій на Півдні України, що реалізується PTF Europe та Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

07 июня
12:14

Сервісна допомога людям та довготривалі рішення для громад: робота Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари

11 марта
22:15

Public Talk “Одеса після Перемоги”: що пропонують депутати і експерти

23 февраля
15:49

Зменшення впливу на прийняття рішень та ігнорування з боку влади: з чим стикаються місцеві депутати під час війни

29 декабря
14:03

В Одеській області громади обмінялись досвідом та проблемами роботи з ВПО в умовах війни

20 декабря
15:55

В Одеській області обговорять проблеми працевлаштування, житла та соціально- правової підтримки ВПО в умовах війни

08 декабря
13:57

Правники південних громад Одеської області посилили спроможності захищати постраждалих від збройного конфлікту

25 ноября
12:47

У громадах Одеської області впроваджуються оперативні ініціативи з підтримки жінок в умовах війни

07 ноября
20:30

В Одеській області «сусідська варта» спільно з місцевою владою вирішують безпекові проблеми воєнного стану

03 ноября
20:52

У Татарбунарах на Одещині посилюють спроможності спільної роботи волонтерів

23 октября
10:13

Результати обговорення Комітетом ООН з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок ситуації в Україні

19 октября
16:37

Дискримінація жінок-ВПО та біженок: альтернативний звіт Одеського КВУ для Комітету ООН

11 октября
22:40

У громадах півдня Одещини починають впроваджувати програми підтримки вразливих груп в умовах війни

05 октября
21:03

Псевдореферендуми на окупованих територіях України - це спектакль для росіян: підсумки круглого столу в Одесі

23 сентября
15:23

Оголошено програму мінігрантів для Одеської області з підтримки жінок в умовах війни

09 сентября
20:49

Соціальне підприємництво жінок-ВПО: досвід громад півдня Одещини

10 августа
11:58

У містах Татарбунари та Рені Одеської області скоординували безпекову та гуманітарну роботу

05 августа
19:54

Підтримка громад в умовах війни від Громадського центру правосуддя у Татарбунарах на Одещині


RSS

View My Stats



       
    Поддержка проекта “Твой местный депутат: Одесская область”, который выполняется Одесской областной организацией Всеукраинской общественной организации «Комитет избирателей Украины» была осуществлена Фондом Восточная Европа в рамках программы “Твой местный депутат: мониторинг деятельности депутатов местных советов в Украине”, которая является совместной инициативой Фонда Восточная Европа и Черкасской областной организации Комитета избирателей Украины и выполняется при финансовой поддержке Фонда демократии ООН (UNDEF) и Агентства США по международному развитию (USAID).
     Мнения, отраженные на сайте, принадлежат их авторам и могут не совпадать с точкой зрения партнеров программы.

 

Веб-розробка