06-02-2020
  Поделиться


06-02-2020 16:12
Газети Одеського регіону найчастіше пишуть про освіту та земельну реформу
Упродовж 5 місяців (серпень-грудень 2019 р.) експертами проєкту  “Протидія дезінформації: регіональний вимір” на території Одеси та Одеської області разом з Одеською обласною організацією “Комітет виборців України” було проведено моніторинг 15 регіональних видань: 5 друкованих та 10 онлайн
Відзначимо, що друковані медіа в регіоні мають проблеми з розповсюдженням, і номери за грудень не могли бути проаналізованими через їх ненадходження.
До моніторингу друкованих регіональних видань було включено такі газети: “Знамя труда” (Тарутинська районна газета), “Миколаївський вісник” (газета Миколаївського району), “Одеські вісті” (обласна газета), “Вперед” (Роздільнянська районна газета), “Сільські новини” (газета Савранського району). Видання обрано за принципом охоплення різних регіонів області.
Загалом проаналізовано 87 випусків газет, що склало 968 газетних шпальт. В цілому регіональні газетні видання майже не містять передруку у порівнянні з електронними засобами масової інформації та здебільшого дають розширені новини, проте з явним вираженням суб’єктивності. 
Регіональні газети відрізняються великим відсотком висвітлення життя місцевого населення, привітань, матеріалів про досягнення. Проте в результаті моніторингу було виявлено доволі великий обсяг матеріалів, які містять інформацію або згадки про реформи - 173 матеріали, що склали 8,57%, або 83 шпальти у цілому. Для порівняння: в інтернет виданнях матеріали про реформи містять 5,7% від загальної кількості.
З конкретних реформ найбільше уваги медіа приділяють земельній (34),  децентралізації (18) та освітній (14) реформам. Також на сторінках видань часто з'являється інформація щодо е-реформи (13), медичної (11) та пенсійної (11) реформ. Зауважимо, що антикорупційна, реформа ЖКГ, виборча, судова та податкова реформи не були висвітлені зовсім.
Варто зазначити, що в газетах часто публікуються новини щодо інклюзивної освіти та проблем з екологією, але зміни відбуваються завдяки громадським організаціям, активістам тощо, а не в рамках державних реформ, тому такі матеріали не були включені до кількісних результатів моніторингу.
Згадування на титульній сторінці мають місце 33 матеріали, дотичних до реформ, що становить 19%.
Серед регіональних газетних видань найактивніше висвітлювали процес реформування видання “Миколаївські вісті” (16,56% від загальної кількості матеріалів) та “Сільські новини” (12,87%). 
За жанровою характеристикою більшість матеріалів про реформи - це статті (98). На відміну від інтернет видань в газетах мають місце й інтерв’ю - зафіксовано 6 матеріалів. 
Розподіл за часом показує неоднорідність висвітлення реформ у різні періоди. Найактивніше про реформи писали у серпні (17,23%), а найменше - у жовтні (3,33%). 
ЗМІ приділяли більше уваги реалізації реформ на місцевому рівні, ніж на всеукраїнському, що яскраво відрізняє газети від інтернет ЗМІ.  Інформування про перебіг реформ на місцевому рівні - 102 матеріали (58,96%), а на загальноукраїнському - 71 матеріалів (41,04%).
Якщо говорити про емоційне забарвлення, то згадування про реформи було переважно нейтральним (94). Однак доволі багато матеріалів мають позитивний характер (41). В негативному контексті найбільше була висвітлена децентралізація з ключовим словосполученням “примусова децентралізація” (“Був район - нема району” (“Одеські вісті”) та земельна реформа, що характеризується такими заголовками : “Відкриття ринку землі підтримує лише третина українців” (“Миколаївський вісник”), “Любашівський район. Земля має належати тим, хто на ній працює” (“Одеські вісті”), “Не торгувати землею, а працювати на ній” (“Одеські вісті”), “Анатолій Артеменко: "Земля - наша матір! Матір'ю не торгують!"  (“Одеські вісті”), “Діалог про землю: чи почує держава селян і фермерів” (“Миколаївський вісник”), “Кому це вигідно?” (“Вперед”), “Андрій Дикун: " Земля країни має належати народу України - і крапка" (“Сільські новини”), “Не торгувати землею - а торгувати на ній” (“Сільські новини”).
Більшість матеріалів роз'яснюють читачам механізм впровадження реформи, проте текст є суб’єктивним та висвітлює лише одну точку зору.
50% публікацій є рерайтом пресрелізів та розсилок державних установ тощо. Наприклад, у кожному виданні було згадано про імпічмент президенту, проте всюди використовувався рерайт. Швидше за все, це пов’язано з роллю газети як платформи для оголошення нових рішень.
Газета “Вперед” у 80% матеріалах про реформування посилається на Центр громадського моніторингу та контролю.
Посилання на міжнародний досвід впровадження реформ простежується в “Сільських новинах” та в поодиноких випадках у “Одеських вістях” та “Миколаївському віснику”.
Детальніше за посиланням.
Результати моніторингу онлайн ЗМІ - за посиланням.
Проєкт проводиться завдяки підтримці американського народу, наданої через проєкт USAID «У-Медіа», який виконується міжнародною організацією Інтерньюз.


31.01.2020   
  Поделиться


Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?

ЦИТИРОВАТЬ (Чтобы вставить цитату, выделите нужный фрагмен текста на этой странице и нажмите "ЦИТИРОВАТЬ")
Осталось символов –

Введите проверочный код



Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?
НАЙТИ ДЕПУТАТА
Для поиска используйте буквосочетание из не менее, чем 3-х букв


Подписаться на рассылку (только для зарегистрированных пользователей. регистрация.)
Введите Ваш email:

Партнёрам: Код нашего баннера можно скопировать тут.

НОВОСТИ, СОБЫТИЯ
15 апреля
14:56

В Одеській області пройде форум громадянського суспільства з гуманітарного реагування в умовах війни

20 декабря
11:10

У громадах Одеської області обговорили актуальні безпекові та правові виклики

21 августа
19:02

Атака на історичний центр Одеси: наслідки для культурної спадщини та реакція міжнародної спільноти

28 июня
13:53

Тренінг є частиною програми посилення спроможності волонтерських та гуманітарних організацій на Півдні України, що реалізується PTF Europe та Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

07 июня
12:14

Сервісна допомога людям та довготривалі рішення для громад: робота Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари

11 марта
22:15

Public Talk “Одеса після Перемоги”: що пропонують депутати і експерти

23 февраля
15:49

Зменшення впливу на прийняття рішень та ігнорування з боку влади: з чим стикаються місцеві депутати під час війни

29 декабря
14:03

В Одеській області громади обмінялись досвідом та проблемами роботи з ВПО в умовах війни

20 декабря
15:55

В Одеській області обговорять проблеми працевлаштування, житла та соціально- правової підтримки ВПО в умовах війни

08 декабря
13:57

Правники південних громад Одеської області посилили спроможності захищати постраждалих від збройного конфлікту

25 ноября
12:47

У громадах Одеської області впроваджуються оперативні ініціативи з підтримки жінок в умовах війни

07 ноября
20:30

В Одеській області «сусідська варта» спільно з місцевою владою вирішують безпекові проблеми воєнного стану

03 ноября
20:52

У Татарбунарах на Одещині посилюють спроможності спільної роботи волонтерів

23 октября
10:13

Результати обговорення Комітетом ООН з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок ситуації в Україні

19 октября
16:37

Дискримінація жінок-ВПО та біженок: альтернативний звіт Одеського КВУ для Комітету ООН

11 октября
22:40

У громадах півдня Одещини починають впроваджувати програми підтримки вразливих груп в умовах війни

05 октября
21:03

Псевдореферендуми на окупованих територіях України - це спектакль для росіян: підсумки круглого столу в Одесі

23 сентября
15:23

Оголошено програму мінігрантів для Одеської області з підтримки жінок в умовах війни

09 сентября
20:49

Соціальне підприємництво жінок-ВПО: досвід громад півдня Одещини

10 августа
11:58

У містах Татарбунари та Рені Одеської області скоординували безпекову та гуманітарну роботу


RSS

View My Stats



       
    Поддержка проекта “Твой местный депутат: Одесская область”, который выполняется Одесской областной организацией Всеукраинской общественной организации «Комитет избирателей Украины» была осуществлена Фондом Восточная Европа в рамках программы “Твой местный депутат: мониторинг деятельности депутатов местных советов в Украине”, которая является совместной инициативой Фонда Восточная Европа и Черкасской областной организации Комитета избирателей Украины и выполняется при финансовой поддержке Фонда демократии ООН (UNDEF) и Агентства США по международному развитию (USAID).
     Мнения, отраженные на сайте, принадлежат их авторам и могут не совпадать с точкой зрения партнеров программы.

 

Веб-розробка