23-09-2021
  Поделиться


23-09-2021 10:08
Громадський центр правосуддя спільно з місцевою поліцією розвиває «сусідську варту»
У вересні 2021 року Громадський центр правосуддя у місті Татарбунари спільно з відділенням поліції №Білгород-Дністровського РВП та старостами громад розпочали широку інформаційну кампанію щодо залучення місцевих мешканців до підвищення безпеки та створення груп «сусідської варти»Такий підхід дозволяє підвищити рівень безпеки окремого мікрорайону завдяки активній позиції сусідів та налагодженій співпраці з місцевою владою та поліцією. Основний акцент у такій діяльності безпека в громаді - це діяльність та відповідальність не лише правоохоронних органів та місцевого самоврядуванняале і самих мешканців.
Розвиток ініціативи «сусідська варта» було визначено одним з пріоритетів плану спільних заходів Громадського центру правосуддя в місті Татарбунари та відділення поліції №2 Білгород-Дністровського РВП. Керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко підкреслив, що «сусідська варта» - це не лише підвищення рівня безпеки в громаді, але і формування довіри до працівників поліції.
«У 2019 році в Татарбунарах нами були створені пілотні ініціативні групи «сусідської варти», до складу яких увійшли жителі вулиць Папаніна та Степової. Наразі мешканці цих вулиць зазначають, що ситуація з безпекою покращилася, вони стали більш уважнішими та згуртованішими. Тому однією з переваг запровадження «сусідської варти» є те, що мешканці вулиць налагоджують контакт не лише з поліцейськими, але і між собою».
Як зазначив начальник відділення поліції №2 Білгород -Дністровського РВП Олександр Бодюл, важливим впливом ініціативи «сусідська варта» є розуміння людей, що вони також можуть впливати на формування безпечного середовища в громаді та протидіяти правопорушенням спільно з поліцією.
«Ми вважаємо, що такий формат взаємодії формує у громадян почуття власної відповідальності за добробут та майно, а разом зі спільною роботою поліцейських ще й запобігає вчиненню злочинів». 
Також важливим фактором впровадження «сусідської варти» є залучення ветеранів органів внутрішніх справ. Про це, зокрема, йшлося на зустрічі начальника відділення поліції Олександра Бодюла з ветеранами органів внутрішніх справ, яка відбулась 10 вересня 2021 року. Предметом обговорення став захист прав ветеранів, майбутні плани діяльності ветеранської організації, взаємодія у підвищенні рівня безпеки у громадах, спільні заходи з поліцейськими та наставництво.
15 вересня керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко та інспекторка сектору реагування патрульної поліції відділення поліції №2 Білгород-Дністровського РВП Єфросинія Мукієнко зустрічались з мешканцями Татарбунарської та Лиманської територіальних громад. З людьми обговорювали питання взаємодії поліції та громадськості за програмою «сусідська варта» та інформували, яким чином уберегтись крадіжок та інших злочинів. Мешканцям роздавали буклети з основними аспектами діяльності «сусідської варти» та спілкувались з найбільш проблемних моментів. Представники Громадського центру правосуддя та поліції наголошували, що основним завданням мешканців вулиці чи багатоквартирного будинку є спостереження та реагування на підозрілих людей/авто/предмети/ситуації та негайне сповіщення про це поліцію через узгоджені канали зв’язку. Важливо те, що кожен самостійно й добровільно приймає рішення долучитись до «сусідської варти» та своїми діями не замінює роботи поліцейських. Тобто, патрулювання, переслідування та затримання правопорушників – це обов’язок поліцейських, а «сусідська варта» допомогає зробити такі дії правоохоронців більш оперативними та ефективними.
Того ж дня керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко, дільничний офіцер поліції Олександр Лебеденко та сільський староста Юрій Шульга провели установчу зустріч зі створення групи «сусідської варти» з жителями вулиці Одеська у селі Білолісся Татарбунарської територіальної громади. На початку зустрічі місцеві мешканці підняли питання збереження майна, благоустрою населеного пункту, догляду за покинутими житловими будинками, безпеки на дорозі. Сільський староста наголосив, що самі мешканці повинні бути зацікавлені у дотриманні порядку та не захаращувати вулиці сміттям та різними будматеріалами. Обговорення цих проблем створило гарну передумову до пропозиції створення «сусідської варти». Представник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко розповів людям про ключовий підхід діяльності «сусідської варти». «Сусідська варта» грунтується на простій ідеї - помічаю щось підозріле та одразу реагую. Можна виділити декілька елементів в діяльності «сусідської варти»: «безпека житла» (мешканці дбають про безпеку власного будинку/вулиці та звертають увагу на будь-які підозрілі дії), «взаємодія з поліцією» (люди постійно обмінюються інформацією з поліцією, яка в свою чергу регулярно звітує про виконану роботу), «турбота про територію» (жителі дбають про благоустрій своєї території та створюють умови, які сприяють зменшенню кількості злочинів).
Дільничний офіцер поліції Олександр Лебеденко підкреслив, що «сусідська варта» – це не делегування поліцейськими своїх обов’язків жителям та закликав обов’язково звертатися до поліції у ситуаціях, коли може знадобитися допомога правоохоронців. Надалі в процесі спілкування було створено на вулиці групу «сусідської варти» та обрано старшого, а також узгоджено всі питання співпраці з поліцією та сільським старостою в різних можливих кризових ситуаціях. У публічних місцях було розміщено плакати, які інформують жителів села та можливих правопорушників про те, що на цій вулиці сусіди самоорганізувалися та спільно з поліцією цілодобово дбають про безпеку. 
Діяльність Громадського центру правосуддя впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проєкту «Громадський центр правосуддя як мультифункціональна платформа розвитку правосуддя в громадах».


22.09.2021   
  Поделиться


Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?

ЦИТИРОВАТЬ (Чтобы вставить цитату, выделите нужный фрагмен текста на этой странице и нажмите "ЦИТИРОВАТЬ")
Осталось символов –

Введите проверочный код



Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?
НАЙТИ ДЕПУТАТА
Для поиска используйте буквосочетание из не менее, чем 3-х букв


Подписаться на рассылку (только для зарегистрированных пользователей. регистрация.)
Введите Ваш email:

Партнёрам: Код нашего баннера можно скопировать тут.

НОВОСТИ, СОБЫТИЯ
20 декабря
11:10

У громадах Одеської області обговорили актуальні безпекові та правові виклики

21 августа
19:02

Атака на історичний центр Одеси: наслідки для культурної спадщини та реакція міжнародної спільноти

28 июня
13:53

Тренінг є частиною програми посилення спроможності волонтерських та гуманітарних організацій на Півдні України, що реалізується PTF Europe та Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

07 июня
12:14

Сервісна допомога людям та довготривалі рішення для громад: робота Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари

11 марта
22:15

Public Talk “Одеса після Перемоги”: що пропонують депутати і експерти

23 февраля
15:49

Зменшення впливу на прийняття рішень та ігнорування з боку влади: з чим стикаються місцеві депутати під час війни

29 декабря
14:03

В Одеській області громади обмінялись досвідом та проблемами роботи з ВПО в умовах війни

20 декабря
15:55

В Одеській області обговорять проблеми працевлаштування, житла та соціально- правової підтримки ВПО в умовах війни

08 декабря
13:57

Правники південних громад Одеської області посилили спроможності захищати постраждалих від збройного конфлікту

25 ноября
12:47

У громадах Одеської області впроваджуються оперативні ініціативи з підтримки жінок в умовах війни

07 ноября
20:30

В Одеській області «сусідська варта» спільно з місцевою владою вирішують безпекові проблеми воєнного стану

03 ноября
20:52

У Татарбунарах на Одещині посилюють спроможності спільної роботи волонтерів

23 октября
10:13

Результати обговорення Комітетом ООН з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок ситуації в Україні

19 октября
16:37

Дискримінація жінок-ВПО та біженок: альтернативний звіт Одеського КВУ для Комітету ООН

11 октября
22:40

У громадах півдня Одещини починають впроваджувати програми підтримки вразливих груп в умовах війни

05 октября
21:03

Псевдореферендуми на окупованих територіях України - це спектакль для росіян: підсумки круглого столу в Одесі

23 сентября
15:23

Оголошено програму мінігрантів для Одеської області з підтримки жінок в умовах війни

09 сентября
20:49

Соціальне підприємництво жінок-ВПО: досвід громад півдня Одещини

10 августа
11:58

У містах Татарбунари та Рені Одеської області скоординували безпекову та гуманітарну роботу

05 августа
19:54

Підтримка громад в умовах війни від Громадського центру правосуддя у Татарбунарах на Одещині


RSS

View My Stats



       
    Поддержка проекта “Твой местный депутат: Одесская область”, который выполняется Одесской областной организацией Всеукраинской общественной организации «Комитет избирателей Украины» была осуществлена Фондом Восточная Европа в рамках программы “Твой местный депутат: мониторинг деятельности депутатов местных советов в Украине”, которая является совместной инициативой Фонда Восточная Европа и Черкасской областной организации Комитета избирателей Украины и выполняется при финансовой поддержке Фонда демократии ООН (UNDEF) и Агентства США по международному развитию (USAID).
     Мнения, отраженные на сайте, принадлежат их авторам и могут не совпадать с точкой зрения партнеров программы.

 

Веб-розробка