05-10-2022
  Поделиться


05-10-2022 21:03
Псевдореферендуми на окупованих територіях України - це спектакль для росіян: підсумки круглого столу в Одесі
4 жовтня Одеська обласна організація Всеукраїнського Громадського об’єднання «Комітет виборців України» за підтримки представництва МЗС України в Одесі провела міжнародний онлайн-круглий стіл на тему «Спроба анексії окупованих територій України через псевдореферендуми: безпековий вимір та способи відновлення територіального суверенітету України». Під час заходу обговорювались питання стосовно наслідків проведення псевдореферендумів на окупованих територіях України та анексії українських територій російською федерацією для глобальної стабільності та безпеки, а також відпрацьовані відпрацьовано звернення до міжнародних організацій щодо засудження чергових злочинів росії.
В обговоренні порядку денного круглого столу приймали участь представник Міністерства закордонних справ України в Одесі Сергій Орлов, депутат парламенту Республіки Молдова від партії PAS Оазу Нантой, Народний депутат Верховної Ради України VIII, Голова Правління Комітету виборців України в 2009-2014 рр Олександр Черненко, Кандидат історичних наук, член правління мережі «Українська призма» Ярослав Чорногор, голова Одеської обласної організації ВГО «КВУ» Анатолій Бойко. Модератор круглого столу – член правління ООО ВГО «Комітет виборців України», головний редактор «Ізбірком» Валерій Болган.
Тези учасників круглого столу:
Представник Міністерства закордонних справ України в Одесі Сергій Орлов відмітив, що проведення псевдореферендуму на окупованих територіях України та заява про анексію українських територій є свідченням поразки росії, яку вона зазнає після повномасштабного вторгнення в Україну.
«Примус людей на окупованих територіях до заповнення якихось там папірців під прицілом російських військових є черговим злочином росії в ході її агресії проти України. Цей злочин грубо порушує Конституцію та закони нашої держави, норми міжнародного права та міжнародні зобов’язання самої росії. Ця вистава не має нічого спільного з волевиявленням та не несе жодних наслідків для адміністративно-територіального устрою чи міжнародно визнаних кордонів нашої держави», - відмітив Сергій Орлов та підкреслив, що ні Україна, ні міжнародна спільнота не визнає фіктивний референдум, а сам факт його проведення є «зневагою по відношенню до тих, хто виступав за дипломатію».
«Влаштувавши фіктивний референдум в тимчасово окупованих територіях України, росія свідомо продемонструвала, що її сигнали про готовність до переговорів це лише операція прикриття до збройної агресії та спроби протриматися на окупованих територіях», - відмітив він.
За його словами, світова спільнота має не тільки засудити такі кроки россії, але дати їй відсіч, оскільки глобальна система безпеки знаходиться під загрозою руйнування. Питання реформування окремих структур ООН, зокрема Ради Безпеки ООН, актуальне як ніколи та їх потрібно вирішувати, незважаючи на те, як складно це не було б.

Депутат парламенту Республіки Молдова від партії PAS Оазу Нантой наголосив, що так звані референдуми є актом відчаю путіна, який почав втрачати контроль над ситуацією. Він підкреслив, що напередодні відкритої повномасштабної агресії путіну було важливо відчувати підтримку Китаю в спробах покінчити з гегемонією США. 4 лютого за результатами зустрічі путіна та лідера Китаю Сі Цзіньпіна «з’явилась дивна заява про необхідність зміни світоустрою та закінчення гегемонії США. Складається враження, що «Китай дозволив путіну залишитись у власних ілюзіях». Однак на саміті ШОС в Самарканді Китай зайняв чітку позицію не тільки щодо збереження територіальної цілісності та суверенітету України, а також позиція офіційного Пекіну щодо ситуації в Азії. Тому в кремлі залишились наодинці з війною, яку розв’язали проти України.
За його словам, на фоні військової поразки на лінії фронту з Україною та посилення ізоляції на світовій арені, путін виявився загнаним в глухий кут. Йому потрібна хоч якась «перемога» для внутрішнього споживача, тому в москві було прийнято рішення про проведення фіктивних референдумів. Для зовнішнього світу така ситуація виливається в постійних погрозах застосуванням ядерної зброї.
«Будь-яка демагогія про переговори з путіним немає сенсу. Світ починає розуміти, що путін – соціопат, який представляє фашистку ідеологію, фашистку державу. Тільки воєнна поразка цього режиму може створити передумови для надлому цієї системи всередині росії та позбавить європейську цивілізацію від реалізації сценарію шизофреніка путіна. Тільки воєнна поразка путінського режиму є гарантією безпеки для Республіки Молдова та європейського континенту», - підкреслив Оазу Нантой.
Україна та Молдова отримали статус кандидатів на членство в Європейському Союзі, однак це станеться лише при воєнної поразки путінського режиму.
Народний депутат України VIII скликання, Голова Правління ВГО «Комітету виборців України» в 2009-2014 рр Олександр Черненко відмітив, що вживання слова «референдум», навіть із приставками фіктивний, псевдо, квазі, у відношенні до того, що відбулось на окупованих територіях тільки легітимізує результати. Світ має зрозуміти, що нічого легітимного на окупованих територіях не відбулось.
«Нічого легітимного, ні як процес, ні тим більше як результат, на окупованих територіях не відбулось. 16 березня 2014 року в Криму була створена ілюзія легітимності, де були якість виборчі дільниці та списки виборців, Верховна Рада Криму навіть приймала якусь там нормативну базу, хоча жодної легітимності там не було. На окупованих територіях навіть ілюзії не робилось. Про яку легітимність можна казати, якщо військові ходили з автоматами», - підкреслив Олександр Черненко.
За його словами, проведення псевдореферендуму на окупованих територіях, заяви про анексію територій та голосування в російській Держдумі є злочином, порушенням міжнародного права та всіх можливих конвенцій. Україні необхідно документувати всі вказані факти для того, щоб надати їх до міжнародного трибуналу, на якому будуть розглядати злочини російського керівництва.
Кандидат історичних наук, член правління мережі «Українська призма» Ярослав Чорногор, відмітив, що з міжнародної точки зору діяльність росії в частині проведення фіктивного голосування та анексії окупованих територій не визнається та не буде визнана цивілізованим світом. Україна та держави-партнери мають докласти зусиль для посилення ізоляції росії та збільшити санкційний тиск за зухвале порушення норм міжнародного права та ті виклики глобальній системі безпеки, які вона створила агресією проти України.
Ярослав Чорногор також наголосив, що за порушення принципів та основ ООН світове товариство має розглянути питання щодо визнання росії як держави-терориста та  виключити її зі складу Ради Безпеки ООН.
«Необхідно готуватись до притягнення росії до відповідальності як держави терориста. Мова йде не тільки про державу, але й її керівництва. За злочини, скоєні на території України, вони повинні понести відповідальність в міжнародному трибуналі», - відмітив Ярослав Чорногор.
За його словами, проведення фіктивних «референдумів», завершення процедури анексії окупованих територій України та погрози застосування ядерної зброї ставить людство перед загрозою ядерної війни. Держави-партнери мають розглянути питання «надання Україні новітніх систем, здатних збивати носії ядерної зброї на стартовому етапі траєкторії польоту».
Експерт вважає, що відновлення ядерного потенціалу України через надання їй тактичної ядерної зброї може стати дієвим засобом стримування проти ядерного тероризму росії та дозволить усьому світу уникнути більш глобальних наслідків.
Голова Одеської обласної організації Комітет виборців України Анатолій Бойко також наголосив, що проведене на окупованих територіях України дійство є спектаклем для внутрішнього споживача та підвищення ставок для зовнішнього світу. Разом із тим, світ зрозумів, що «якщо раніше допускались твердження, що ОРДЛО це одне, а Крим став суб’єктом федерації та його статус не обговорюється. То сьогодні питання Криму всім цивілізованим світом ув’язується з деокупацією територій України. Окремого питання Криму вже не існує на порядку денному», - відмітив Анатолій Бойко та підкреслив, що наразі росіяни навіть не можуть сформулювати, що вони спробували анексувати.


05.10.2022   
  Поделиться


Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?

ЦИТИРОВАТЬ (Чтобы вставить цитату, выделите нужный фрагмен текста на этой странице и нажмите "ЦИТИРОВАТЬ")
Осталось символов –

Введите проверочный код



Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?
НАЙТИ ДЕПУТАТА
Для поиска используйте буквосочетание из не менее, чем 3-х букв


Подписаться на рассылку (только для зарегистрированных пользователей. регистрация.)
Введите Ваш email:

Партнёрам: Код нашего баннера можно скопировать тут.

НОВОСТИ, СОБЫТИЯ
20 декабря
11:10

У громадах Одеської області обговорили актуальні безпекові та правові виклики

21 августа
19:02

Атака на історичний центр Одеси: наслідки для культурної спадщини та реакція міжнародної спільноти

28 июня
13:53

Тренінг є частиною програми посилення спроможності волонтерських та гуманітарних організацій на Півдні України, що реалізується PTF Europe та Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

07 июня
12:14

Сервісна допомога людям та довготривалі рішення для громад: робота Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари

11 марта
22:15

Public Talk “Одеса після Перемоги”: що пропонують депутати і експерти

23 февраля
15:49

Зменшення впливу на прийняття рішень та ігнорування з боку влади: з чим стикаються місцеві депутати під час війни

29 декабря
14:03

В Одеській області громади обмінялись досвідом та проблемами роботи з ВПО в умовах війни

20 декабря
15:55

В Одеській області обговорять проблеми працевлаштування, житла та соціально- правової підтримки ВПО в умовах війни

08 декабря
13:57

Правники південних громад Одеської області посилили спроможності захищати постраждалих від збройного конфлікту

25 ноября
12:47

У громадах Одеської області впроваджуються оперативні ініціативи з підтримки жінок в умовах війни

07 ноября
20:30

В Одеській області «сусідська варта» спільно з місцевою владою вирішують безпекові проблеми воєнного стану

03 ноября
20:52

У Татарбунарах на Одещині посилюють спроможності спільної роботи волонтерів

23 октября
10:13

Результати обговорення Комітетом ООН з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок ситуації в Україні

19 октября
16:37

Дискримінація жінок-ВПО та біженок: альтернативний звіт Одеського КВУ для Комітету ООН

11 октября
22:40

У громадах півдня Одещини починають впроваджувати програми підтримки вразливих груп в умовах війни

05 октября
21:03

Псевдореферендуми на окупованих територіях України - це спектакль для росіян: підсумки круглого столу в Одесі

23 сентября
15:23

Оголошено програму мінігрантів для Одеської області з підтримки жінок в умовах війни

09 сентября
20:49

Соціальне підприємництво жінок-ВПО: досвід громад півдня Одещини

10 августа
11:58

У містах Татарбунари та Рені Одеської області скоординували безпекову та гуманітарну роботу

05 августа
19:54

Підтримка громад в умовах війни від Громадського центру правосуддя у Татарбунарах на Одещині


RSS

View My Stats



       
    Поддержка проекта “Твой местный депутат: Одесская область”, который выполняется Одесской областной организацией Всеукраинской общественной организации «Комитет избирателей Украины» была осуществлена Фондом Восточная Европа в рамках программы “Твой местный депутат: мониторинг деятельности депутатов местных советов в Украине”, которая является совместной инициативой Фонда Восточная Европа и Черкасской областной организации Комитета избирателей Украины и выполняется при финансовой поддержке Фонда демократии ООН (UNDEF) и Агентства США по международному развитию (USAID).
     Мнения, отраженные на сайте, принадлежат их авторам и могут не совпадать с точкой зрения партнеров программы.

 

Веб-розробка