19-10-2022
  Поделиться


19-10-2022 16:37
Дискримінація жінок-ВПО та біженок: альтернативний звіт Одеського КВУ для Комітету ООН
У рамках 83-ої сесії Комітету ООН з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» підготувала та направила для розгляду свій альтернативний звіт. Надані Комітету ООН висновки та рекомендації стали результатом дослідження ситуації дотримання прав жінок в умовах широкомасштабного вторгнення рф в Україну, зокрема становища жінок-ВПО та біженок. 18 жовтня 2022 року Комітет ООН проводить засідання щодо ситуації в Україні, на якому крім позиції держави будуть заслухані й альтернативні звіти від неурядових організацій.
Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок (Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women (CEDAW) - це один з основних міжнародних договорів у сфері прав людини в рамках системи договорів ООН, який покладає на держав-учасниць правові зобов’язання забезпечити повагу, захист і реалізацію прав людини жінок у різних сферах. Ратифікувавши цю Конвенцію, Україна як держава взяла на себе правові зобов’язання по виконанню її положень на практиці й по періодичному звітуванню про заходи, вжиті на виконання зобов’язань. Держава звітує кожні чотири роки, також передбачено механізм подання альтернативних доповідей від громадських організацій, агентств ООН в державі та національних інституцій захисту прав людини. За результатами розгляду державної доповіді Комітет надає державі заключні зауваження, які є важливим джерелом інформації для формулювання пріоритетів національної політики у сфері гендерної рівності й корисним інструментом контролю за діяльністю всіх зацікавлених сторін.
У рамках 83 сесії Комітету ООН з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок, який проходить 10 - 28 жовтня 2022 року, Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» підготувала свій альтернативний звіт, який є результатом дослідження ситуації дотримання прав жінок в умовах широкомасштабного вторгнення  рф в Україну. Експерти організації дослідили, з якими новими викликами зіткнулись жінки та діти, та реакцію держави на ці виклики.
Збройний напад рф на Україну 24 лютого 2022 року призвів до серйозного погіршення становища жінок, які через гендерний аспект відчувають більш негативний вплив збройного конфлікту. Особливо вразливі жінки-ВПО та жінки-біженки, проблеми яких потребують від держави оперативних засобів захисту та продуманої стратегії підтримки. Організацією було виявлено декілька проблем, зокрема на рівні законодавства, які створюють умови для дискримінації окремих категорій жінок. Деякі дискримінаційні норми існували ще до повномасштабного вторгнення, і війна їх лише загострила. Деякі проблеми виникли безпосередньо як результат неготовності українського законодавства до воєнних реалій. З огляду на виявлені проблеми, організацією підготовлено низку рекомендацій.
Яскравим прикладом такої дискримінації на рівні закону є дискримінація жінок-пенсіонерок з тимчасово окупованого Криму, яким відмовляють у виплаті пенсії. Така дискримінація торкнулась навіть тих, хто після 24.02.2022 року переїхав на контрольовану територію України. Формальною причиною відмови у виплаті пенсії є те, що вони вважаються забезпеченими пенсіями від російського пенсійного фонду. На наше переконання, це є дискримінацією, яка виникла внаслідок неузгодженості й суперечливості національного законодавства. Інша дискримінаційна норма стосується жінок, які у зв’язку з війною виїхали за кордон і там народили дитину, отримавши свідоцтво про народження від держави свого перебування. Українське законодавство наразі не надає їм можливості отримати доступ до соціальних виплат у зв’язку з народженням дитини.
Також зберігається проблема забезпечення житлом  жінок-ВПО. Нами виявлено, що наразі запроваджена негативна практика примушування ВПО укладати договори про дотримання правил поведінки в місцях компактного проживання ВПО, які суттєво звужують їхні права порівняно з гарантіями законодавства. Також у звіті ми відобразили ситуацію порушення прав жінок з дітьми, які виїхали з раніше окупованої території -  території АР Крим, та зіткнулись з дискримінаційним ставленням до них в Посольстві України за кордоном. Така дискримінація, наприклад, полягала у відмові надавати послугу жінкам у зв’язку з тим, що вони отримали в окупації паспорт рф і нібито втратили громадянство України. Хоча така позиція посольств суперечить законодавству України. Одним з найбільш небезпечних моментів для жінок-ВПО є сам процес їх переїзду на нове місце. Чимало гуманітарних коридорів виявилися ненадійними та небезпечними. Тому вкрай важливо, щоб цивільним, які шукають захисту від бомбардувань, зокрема і тим, чиї будинки зруйновано, забезпечили евакуацію без загроз для їхнього життя і здоров’я.
Ми відмітили ратифікацію Україною Стамбульської конвенції, що є безперечним позитивним зрушенням у сфері протидії домашньому насильству. Разом з тим, на тлі повномасштабної війни проблематика домашнього насильства загострилась. Так,  серед відділів Національної поліції Одеської області - за 01.01.2021 – 11.07.2021 року Національною поліцією Одеської області було зареєстровано 4547 звернень щодо факту вчинення домашнього насильства, а за той самий період 2022 року – 5034. Тобто майже на 500 випадків більше. Нами також встановлено, що органами поліції ніякої окремої статистики щодо домашнього насильства серед  ВПО не ведеться. Неволодіння ситуацією щодо розповсюдження насильства серед сімей ВПО ускладнюють превентивні заходи.
Український та англійський варіанти альтернативного звіту Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» до Комітету ООН з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок додаються.
 
Альтернативний звіт до Комітету ООН з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок підготовлено в рамках ініціативи «Рівні права для жінок та дівчат з вразливих груп в умовах пандемії COVID-19/війни», яка впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» через Громадський центр правосуддя, за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів. 


17.10.2022   
  Поделиться


Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?

ЦИТИРОВАТЬ (Чтобы вставить цитату, выделите нужный фрагмен текста на этой странице и нажмите "ЦИТИРОВАТЬ")
Осталось символов –

Введите проверочный код



Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?
НАЙТИ ДЕПУТАТА
Для поиска используйте буквосочетание из не менее, чем 3-х букв


Подписаться на рассылку (только для зарегистрированных пользователей. регистрация.)
Введите Ваш email:

Партнёрам: Код нашего баннера можно скопировать тут.

НОВОСТИ, СОБЫТИЯ
15 апреля
14:56

В Одеській області пройде форум громадянського суспільства з гуманітарного реагування в умовах війни

20 декабря
11:10

У громадах Одеської області обговорили актуальні безпекові та правові виклики

21 августа
19:02

Атака на історичний центр Одеси: наслідки для культурної спадщини та реакція міжнародної спільноти

28 июня
13:53

Тренінг є частиною програми посилення спроможності волонтерських та гуманітарних організацій на Півдні України, що реалізується PTF Europe та Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

07 июня
12:14

Сервісна допомога людям та довготривалі рішення для громад: робота Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари

11 марта
22:15

Public Talk “Одеса після Перемоги”: що пропонують депутати і експерти

23 февраля
15:49

Зменшення впливу на прийняття рішень та ігнорування з боку влади: з чим стикаються місцеві депутати під час війни

29 декабря
14:03

В Одеській області громади обмінялись досвідом та проблемами роботи з ВПО в умовах війни

20 декабря
15:55

В Одеській області обговорять проблеми працевлаштування, житла та соціально- правової підтримки ВПО в умовах війни

08 декабря
13:57

Правники південних громад Одеської області посилили спроможності захищати постраждалих від збройного конфлікту

25 ноября
12:47

У громадах Одеської області впроваджуються оперативні ініціативи з підтримки жінок в умовах війни

07 ноября
20:30

В Одеській області «сусідська варта» спільно з місцевою владою вирішують безпекові проблеми воєнного стану

03 ноября
20:52

У Татарбунарах на Одещині посилюють спроможності спільної роботи волонтерів

23 октября
10:13

Результати обговорення Комітетом ООН з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок ситуації в Україні

19 октября
16:37

Дискримінація жінок-ВПО та біженок: альтернативний звіт Одеського КВУ для Комітету ООН

11 октября
22:40

У громадах півдня Одещини починають впроваджувати програми підтримки вразливих груп в умовах війни

05 октября
21:03

Псевдореферендуми на окупованих територіях України - це спектакль для росіян: підсумки круглого столу в Одесі

23 сентября
15:23

Оголошено програму мінігрантів для Одеської області з підтримки жінок в умовах війни

09 сентября
20:49

Соціальне підприємництво жінок-ВПО: досвід громад півдня Одещини

10 августа
11:58

У містах Татарбунари та Рені Одеської області скоординували безпекову та гуманітарну роботу


RSS

View My Stats



       
    Поддержка проекта “Твой местный депутат: Одесская область”, который выполняется Одесской областной организацией Всеукраинской общественной организации «Комитет избирателей Украины» была осуществлена Фондом Восточная Европа в рамках программы “Твой местный депутат: мониторинг деятельности депутатов местных советов в Украине”, которая является совместной инициативой Фонда Восточная Европа и Черкасской областной организации Комитета избирателей Украины и выполняется при финансовой поддержке Фонда демократии ООН (UNDEF) и Агентства США по международному развитию (USAID).
     Мнения, отраженные на сайте, принадлежат их авторам и могут не совпадать с точкой зрения партнеров программы.

 

Веб-розробка