21-08-2023
  Поделиться


21-08-2023 19:02
Атака на історичний центр Одеси: наслідки для культурної спадщини та реакція міжнародної спільноти
Історичний центр міста Одеси протягом 19-23 липня 2023 року зазнав наймасштабнішої атаки російських військових з початку повномасштабного вторгнення рф до України. Внаслідок обстрілів значні збитки отримали об’єкти культурної спадщини, які охороняються ЮНЕСКО. Міська влада Одеси заявила про 28 пошкоджених будинків в охоронній зоні, зокрема і Спасо-Преображенського собору. Місія ЮНЕСКО наразі підтвердила пошкодження 8 об’єктів культурної спадщини, але робота триває. Громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини у м. Одесі з'ясуала більш детально наслідки російських атак для культурної спадщини Одеси та реакцію міжнародної спільноти.
У ніч на 20 липня внаслідок масованої атаки військових рф у місті Одесі було зруйнувано адміністративну будівлю, пошкоджено офісні приміщення, багатоквартирні будинки, навчальні заклади. Вибуховою хвилею пошкоджено Одеський літературний музей, Одеський археологічний музей та Музей західного та східного мистецтва. У Одеського літературного музею пошкоджено саму будівлю, в Одеському археологічному музеї – вікна та двері, повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.
«Внаслідок російських обстрілів страждає об‘єкт Всесвітньої спадщини - історичний центр Одеси з портовою частиною. Готуємо лист на ЮНЕСКО з описом пошкоджень. МКІП вже почало роботу з міжнародними партнерами щодо першочергових заходів консервації  пошкоджених пам’яток» - зазначив міністр.
Мер Одеси Геннадій Труханов за підсумками онлайн-конференції з представниками ЮНЕСКО, Міністерства культури та інформаційної політики і Міністерства закордонних справ України зазначив, що наразі рф свідомо руйнує одеську спадщину - безпосередньо в охоронній зоні.  
«Крім терору мирного населення, ворог здійснив злочин відносно світової спадщини – історичного центру Одеси, що віднедавна охороняється ЮНЕСКО. Внаслідок ударів, що рашисти завдають по нашому місту, пошкоджено музеї, десятки памʼяток архітектури, які знаходяться в охоронній зоні», - наголосив мер Одеси. 
ЮНЕСКО засудило атаки на історичний центр Одеси, внаслідок яких постраждали будівлі культурного значення, та закликало припинити напади на культурні цінності, захищені міжнародними нормативними документами. Про це сказано на офіційній сторінці організації.«ЮНЕСКО висловлює підтримку одеситам і щирі співчуття родинам загиблих. За попередніми оцінками, в Одесі виявлені пошкодження кількох музеїв, що знаходяться на території Всесвітньої спадщини, зокрема Одеського археологічного музею, Одеського морського музею та Одеського літературного музею. Всі вони були відмічені ЮНЕСКО та місцевою владою Блакитним щитом емблемою Гаазької конвенції 1954 року», - йдеться у повідомленні.
У ніч з 22 на 23 липня 2023 року російські війська здійснили чергову масовану атаку по місту Одесі ракетами «Калібр», Х-22, «Онікс», «Іскандер-К» та «Іскандер-М». Постраждав історичний центр міста - пошкоджено та зруйновано значну кількість цивільних об’єктів, зокрема собор, багатоквартирні та приватні будинки, офісні споруди, навчальні заклади. В охоронній зоні ЮНЕСКО попередньо зафіксовано пошкодження 28 одеських будинків - пам’яток архітектури, що постраждали від ракетної атаки. Найбільше таких об'єктів пошкоджено на вулиці Гоголя (9 будинків). Зокрема, серед постраждалих будівель - житловий будинок Чижевича, розташований на Військовому узвозі. Це памʼятка архітектури місцевого значення, збудована у XIX столітті. 
Мер Одеси Геннадій Труханов так прокоментував нічну атаку 23 липня: «росія продовжує терор нашої країни. Нічна атака на Одесу найяскравіше показує, хто вони такі. А точніше ЩО вони таке. Зруйновано Спасо-Преображенський собор, постраждали Будинок вчених, Бульвар Жванецького та інші памʼятки архітектури. російські варвари цілеспрямовано нищать культуру, науку, релігію». 
 
До Одеси після цього масованого обстрілу історичного центру прибула місія ЮНЕСКО для проведення комплексної оцінки шкоди, завданої культурним і релігійним об’єктам ракетними ударами, здійсненими ворогом з 19 по 23 липня 2023 року.
«Ми будемо продовжувати підтримку та розвивати співробітництво. Зараз це технічна місія, яка працюватиме в Одесі впродовж кількох днів. Попереду багато роботи», – повідомила пані К’яра Децці Бардескі, координаторка ЮНЕСКО в Києві.
Спеціалісти ЮНЕСКО проводять технічне обстеження обʼєктів, фіксацію пошкоджень для подальшої оцінки шкоди та збитків. За результатами роботи місії будуть підготовлені детальний звіт та рекомендації щодо відновлення та збереження обʼєктів культурної спадщини. ЮНЕСКО станом на 26 липня 2023 року підтвердилопошкодження в м. Одесі 8 об’єктів культурної спадщини, але робота місії триває. До переліку пошкоджених в Одесі пам’яток наразі внесено: Одеський художній музей, Одеський археологічний музей, Музей морського флоту, Одеський літературний музей, Церква Святого Миколая, Спасо-Преображенський собор, житловий будинок Чижевича, житловий будинок Соломос.
 
Один зі знакових цивільних об’єктів, який постраждав внаслідок ракетної атаки 23 липня, - Спасо-Преображенський кафедральний собор на Соборній площі, найбільший православний храм в Одесі. У 2023 році цей собор було віднесено до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. В Одеській єпархії УПЦ (МП) повідомили про пряме влучання ракети у центральний вівтар, внаслідок чого будівля собору була частково зруйнована. Після ракетного удару клірик Одеської єпархії УПЦ (МП), архідиякон Андрій Пальчук записав емоційне відео, у якому розповів про руйнування: «Руські тварі влучили у собор, який будувала вся Одеса. Влучило просто у вівтар, все у мотлох просто зруйновано. Собору більше немає…».
 
Під час свого візиту до Одеси Президент України Володимир Зеленський оглянув руйнування собору.
«Наслідки російського терору проти Одеси. Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору, найбільшого православного храму Одеси та одного з найцінніших храмів України. Російська ракета поцілила у вівтар – він повністю знищений. Пошкоджено всю конструкцію будівлі. Зараз фахівці мають визначити можливості для відновлення храму. Дякую нашим партнерам у Європі за готовність долучитися до відбудови. Головне – врятовано Касперовську ікону Божої матері. Серце храму живе», - наголосив Президент України. 
23 липня Одеса приймала італійську делегацію, представники якої на власні очі побачили результати руйнувань історичного центру міста.
«Ми маємо зробити всі можливі кроки, щоб росія понесла відповідальність за те, що вона зробила. Неможливо вести війну, знищуючи Всесвітню спадщину», - сказала віцепрезидентка Комісії із закордонних справ і в справах громад Палати депутатів Італійської Республіки пані Лія Куартапелле Прокопіо. Також пошкоджений собор разом із мером Одеси та головою військової адміністрації оглянула постійна координаторка ООН в Україні Деніз Браун.
«Це ще одне явне порушення міжнародного гуманітарного права, де цивільні особи та цивільна інфраструктура, яка явно знищена, не є частиною війни. І такі будівлі, як цей об’єкт культурної спадщини, є ключовими для української ідентичності та культури», - сказала Деніз Браун. Як зазначила координаторка ООН в Україні, собор - один із обʼєктів захищених ЮНЕСКО, тому він захищений Організацією Об'єднаних Націй. 
«Раніше я говорила про справедливість і відповідальність, також важливо задокументувати ці атаки та їхні наслідки, щоб притягнути до відповідальності», - додала вона.
 
Фото: Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України»
 
Публікація підготовлена Громадською приймальнею Української Гельсінської спілки з прав людини у м. Одесі.
Громадська приймальня УГСПЛ у м. Одесі працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та надає правову допомогу постраждалим від війни за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID Ukraine - USAID Україна) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. 


21.08.2023   
  Поделиться


Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?

ЦИТИРОВАТЬ (Чтобы вставить цитату, выделите нужный фрагмен текста на этой странице и нажмите "ЦИТИРОВАТЬ")
Осталось символов –

Введите проверочный код



Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?
НАЙТИ ДЕПУТАТА
Для поиска используйте буквосочетание из не менее, чем 3-х букв


Подписаться на рассылку (только для зарегистрированных пользователей. регистрация.)
Введите Ваш email:

Партнёрам: Код нашего баннера можно скопировать тут.

НОВОСТИ, СОБЫТИЯ
27 апреля
10:51

Ресурсні центри для неурядового сектору Півдня України визначили пріоритетні сфери розвитку

15 апреля
14:56

В Одеській області пройде форум громадянського суспільства з гуманітарного реагування в умовах війни

20 декабря
11:10

У громадах Одеської області обговорили актуальні безпекові та правові виклики

21 августа
19:02

Атака на історичний центр Одеси: наслідки для культурної спадщини та реакція міжнародної спільноти

28 июня
13:53

Тренінг є частиною програми посилення спроможності волонтерських та гуманітарних організацій на Півдні України, що реалізується PTF Europe та Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

07 июня
12:14

Сервісна допомога людям та довготривалі рішення для громад: робота Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари

11 марта
22:15

Public Talk “Одеса після Перемоги”: що пропонують депутати і експерти

23 февраля
15:49

Зменшення впливу на прийняття рішень та ігнорування з боку влади: з чим стикаються місцеві депутати під час війни

29 декабря
14:03

В Одеській області громади обмінялись досвідом та проблемами роботи з ВПО в умовах війни

20 декабря
15:55

В Одеській області обговорять проблеми працевлаштування, житла та соціально- правової підтримки ВПО в умовах війни

08 декабря
13:57

Правники південних громад Одеської області посилили спроможності захищати постраждалих від збройного конфлікту

25 ноября
12:47

У громадах Одеської області впроваджуються оперативні ініціативи з підтримки жінок в умовах війни

07 ноября
20:30

В Одеській області «сусідська варта» спільно з місцевою владою вирішують безпекові проблеми воєнного стану

03 ноября
20:52

У Татарбунарах на Одещині посилюють спроможності спільної роботи волонтерів

23 октября
10:13

Результати обговорення Комітетом ООН з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок ситуації в Україні

19 октября
16:37

Дискримінація жінок-ВПО та біженок: альтернативний звіт Одеського КВУ для Комітету ООН

11 октября
22:40

У громадах півдня Одещини починають впроваджувати програми підтримки вразливих груп в умовах війни

05 октября
21:03

Псевдореферендуми на окупованих територіях України - це спектакль для росіян: підсумки круглого столу в Одесі

23 сентября
15:23

Оголошено програму мінігрантів для Одеської області з підтримки жінок в умовах війни

09 сентября
20:49

Соціальне підприємництво жінок-ВПО: досвід громад півдня Одещини


RSS

View My Stats



       
    Поддержка проекта “Твой местный депутат: Одесская область”, который выполняется Одесской областной организацией Всеукраинской общественной организации «Комитет избирателей Украины» была осуществлена Фондом Восточная Европа в рамках программы “Твой местный депутат: мониторинг деятельности депутатов местных советов в Украине”, которая является совместной инициативой Фонда Восточная Европа и Черкасской областной организации Комитета избирателей Украины и выполняется при финансовой поддержке Фонда демократии ООН (UNDEF) и Агентства США по международному развитию (USAID).
     Мнения, отраженные на сайте, принадлежат их авторам и могут не совпадать с точкой зрения партнеров программы.

 

Веб-розробка