20-12-2023
  Поделиться


20-12-2023 11:10
У громадах Одеської області обговорили актуальні безпекові та правові виклики
У трьох громадах півдня Одеської області за ініціативи Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари впродовж 12-14 грудня пройшли обговорення локальних безпекових та правових викликів 2023 року та подальших пріоритетів для громад в цих сферах. Всього участь у дискусіях взяли 56 представників органів місцевої влади та громадських активістів з Татарбунарської, Саратської та Ренійської громад. За результатами обговорень спільним безпековим викликом для громад визначено небезпеку на міжнародній автотрасі «Одеса-Рені», що призводить до важких ДТП та блокування транспортного сполучення. Спільний пріоритет громад у сфері розбудови безпечного середовища – це розвиток партнерської ініціативи з органами поліції «Поліцейський офіцер громади». Найбільш значний виклик щодо правової спроможності має Татарбунарська громада, адже там наразі припинено здійснення правосуддя через відсутність суддів у місцевому суді. 
Метою обговорень було привернути увагу державних та недержавних суб’єктів в громадах до безпекових та правових проблем в умовах війни, а також напрацювати спільне бачення та скоординувати діяльність щодо ефективного реагування на пріоритетні виклики. Для дискусії було вибрано три основні теми: актуальні безпекові загрози та співпраця правоохоронних органів із громадою, стан доступу до правосуддя, правової та психосоціальної допомоги в громаді, а також вплив діяльності Громадського центру правосуддя на підвищення громадської безпеки та посилення правової спроможності громад.
Обговорення пройшли 12 грудня в місті Татарбунари, 13 грудня - в селищі Сарата та 14 грудня - в місті Рені. Всього в дискусіях взяли участь 56 учасників – керівництво та представники місцевих рад та їхніх структурних підрозділів, депутатський корпус, працівники органів поліції, суду та пробації, рятувальники, фахівці системи безоплатної правової допомоги, адвокати, волонтери та громадські активісти. Обговорення базувались на експертних висновках Громадського центру правосуддя для кожної цільової громади.
«При підготовці висновків ми спирались на інформацію та статистику місцевих органів влади, отриману за запитами та через аналіз офіційних джерел інформації. Також були проведені експертні інтерв’ю з лідерами в громаді, вивчено публікації в ЗМІ та обговорення в місцевих пабліках. Для Татарбунарської та Ренійської громади додатково було проаналізовано врахування рекомендацій, які було надані влітку 2022 року. Основний фокус експерти зосередили на вивченні інституційних форм забезпечення публічної безпеки та підвищення правової спроможності громад, а також пошуку довготривалих рішень в цих сферах. Важливо, що експертні висновки по громадам дають можливість порівнювати ситуацію по окремим показникам та обмінюватись досвідом», - зазначив керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко.
 
Представниками Громадського центру правосуддя встановлено спільну безпекову проблему для цільових громад, в першу чергу для Ренійської і Татарбунарської громади. Такою проблемою стало значне зростання кількості ДТП (у Ренійській на 83%, у Татарбунарській на 41%). Це пов’язано з тим, що через блокування рф чорноморських портів, велика кількість вантажного транспорту змушена рухатися до дунайських портів трасою «Одеса-Рені». Через це рух на трасі став більш інтенсивним, а разом з ним зросла кількість ДТП.
Татарбунарська та Ренійська громади з 2022 року впроваджують ініціативу «Поліцейський офіцер громади», в громадах працюють три та чотири поліцейських офіцери відповідно. В обох громадах прийняті та діють актуальні місцеві програми щодо фінансування поліцейських офіцерів громад, які в свою чергу публічно звітують перед громадою. Саратська громада у 2023 році підписала Меморандум про співпрацю та партнерство щодо впровадження ініціативи «Поліцейський офіцер громади» і наразі знаходиться на початковій стадії її впровадження.
Щодо викликів у сфері правової спроможності громад, найбільш критична ситуація склалась у Татарбунарській громаді. З 15 листопада 2023 року з чотирьох суддів по штату в місцевому суді немає жодного. Таким чином, фактично у Татарбунарському районному суді здійснення правосуддя припинено. В Ренійському та Саратському районних судах ситуація набагато краща – там судочинство здійснюють три судді з чотирьох суддів по штату та наявна тенденція зменшення середньомісячного навантаження на них.
image_20-12-2023_[1703057990]image_20-12-2023_[1703058046]
Під час обговорення безпекових та правових викликів Татарбунарської громади, заступник начальника відділення поліції №2 Білгород-Дністровського РВ ГУНП в Одеській області Сергій Павлов відмітив ефективну співпрацю з Громадським центром правосуддя щодо розвитку інструменти Community Policing. Зокрема, щомісяця спільно проводяться неформальні зустрічі між поліцейськими різних підрозділів та мешканцями громади у форматі «кава з поліцейським» (в офісі Громадського центру правосуддя та на виїздах у старостатах). Значний розвиток отримала безпекова ініціатива «сусідська варта», яка з’явились в місті Татарбунари у 2019 році, а після повномасштабного вторгнення рф до України став важливою формою участі громадськості у забезпеченні публічної безпеки та правопорядку.
image_20-12-2023_[1703058104]
«Є потреба у збільшенні кількості камер зовнішнього відеоспостереження та виведення їх на монітори поліції. Крім цього, для забезпечення надійного зв’язку з громадами в умовах блекауту, ми запропонували придбати радіостанції» - зазначив Сергій Павлов.
У ході дискусії депутат Татарбунарської міської ради Євген Гажийський звернув увагу на необхідність захисту даних відеоспостереження та унормування доступу до такої інформації. Секретар Татарбунарської міської ради Олександр Лєсніченко відмітив важливу роль Громадського центру правосуддя як правового хабу в громаді та корисність аналітичних продуктів для оцінки та планування різних напрямків місцевої політики. Генеральна директорка Татарбунарського центру первинної медико-санітарної допомоги Світлана Стогній додала, що на базі Громадського центру правосуддя вже другий рік поспіль працює пункт незламності, який під час останнього блекауту після негоди надав допомогу 26 містянам.
Під час обговорення безпекових та правових викликів Саратської громади представники Громадського центру правосуддя зупинились на позитивному досвіді громади щодо захисту прав дітей. Зокрема, було відзначено важливість затвердження Соціальної програми щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини, а також роботу громадського інспектора з безпеки дітей. Також у Саратській громаді узгоджено плани роботи на 2024 рік точки доступу до послуг Громадського центру правосуддя, яка працює в місцевій бібліотеці за допомоги її керівниці Ірини Тимошенко. Зокрема, Громадський центр правосуддя допоможе провести в громаді навчання медичних працівників закладів освіти з надання домедичної допомоги в умовах війни. Про таку потребу повідомила представниця управління освіти, сім’ї, молоді та спорту Саратської селищної ради Наталія Атанасова. Представниця відділення поліції №1 Білгород-Дністровського РВ ГУНП в Одеській області Тетяна Верещук поділилась практикою поліції щодо забезпечення радіозв’язком керівництва ОТГ та старостатів, а також висловила готовність переймати досвід роботи груп «сусідської варти». Про зацікавленість у співпраці з Громадським центром правосуддя щодо надання правової та психосоціальної допомоги висловилась Лариса Іванова, представниця Білгород-Дністровського районного сектору №1 Центру пробації в Одеській області.
В місті Рені учасники обговорення зафіксували значне погіршення ситуації щодо обстрілів громади, порівняно з 2022 роком. Влітку 2023 року Ренійська громада стала об’єктом цілеспрямованих обстрілів військових рф із застосуванням ударних БПЛА, які продовжуються і наразі, в першу чергу, щодо портових об’єктів та зернової інфраструктури. Виконком Ренійської міської ради затвердив план робіт з обстеження об'єктів, пошкоджених або зруйнованих внаслідок збройної агресії рф - наразі таких об’єктів на території громади 83. Представники Громадського центру правосуддя відмітили значний прогрес громади щодо впровадження рекомендацій експертів центру, які були представлені влітку 2022 року. Зокрема, відзначено вдосконалення системи оповіщення в громаді та покращення поліцейського реагування щодо домашнього насильства.
Враховуючи запит жителів щодо безпеки на дорогах, робоча група з питань громадської безпеки Ренійської міської ради узгодила напрацьований виконавчим комітетом разом з поліцейським офіцером громади план-схему щодо встановлення дорожніх знаків та дорожньої розмітки в місті. В ході дискусії, необхідність роботи з дітьми щодо безпечного поводження на вулиці підтвердила начальниця відділу освіти Ренійської міської ради Лілія Бондаренко. Учасники круглого столу висловили свої запити і щодо покращення правової допомоги в громаді. Зокрема, фахівчиня Ренійського бюро правової допомоги Анжела Пєнова звернула увагу на необхідність правового захисту для мешканців громади, які не підпадають під критерії для клієнтів державної системи безоплатної правової допомоги. Олена Осадча, представниця служби у справах дітей Ренійської міської ради, зазначила про потребу «швидкої правової допомоги» для сімей з дітьми, які намагаються вирішити свої проблеми. Всі запити щодо безпекових та правових потреб Ренійської громади буде враховано в роботі оновленої філії Громадського центру правосуддя в місті Рені, яку буде координувати Марія Пісковець.
Обговорення організовані Громадським центром правосуддя в м. Татарбунари спільно з представниками місцевихорганів влади в громадах. Громадський центр правосуддя працює як мультифунціональний хаб, який впроваджує людиноорієнтований підхід на місцевому рівні та допомагає громадам впоратись з правовими, безпековими та гуманітарними викликами, пов’язаними з військовою агресією рф проти України.
Ці заходи стали можливими за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Справедливість для всіх».
image_20-12-2023_[1703057877]


20.12.2022   
  Поделиться


Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?

ЦИТИРОВАТЬ (Чтобы вставить цитату, выделите нужный фрагмен текста на этой странице и нажмите "ЦИТИРОВАТЬ")
Осталось символов –

Введите проверочный код



Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?
НАЙТИ ДЕПУТАТА
Для поиска используйте буквосочетание из не менее, чем 3-х букв


Подписаться на рассылку (только для зарегистрированных пользователей. регистрация.)
Введите Ваш email:

Партнёрам: Код нашего баннера можно скопировать тут.

НОВОСТИ, СОБЫТИЯ
27 апреля
10:51

Ресурсні центри для неурядового сектору Півдня України визначили пріоритетні сфери розвитку

15 апреля
14:56

В Одеській області пройде форум громадянського суспільства з гуманітарного реагування в умовах війни

20 декабря
11:10

У громадах Одеської області обговорили актуальні безпекові та правові виклики

21 августа
19:02

Атака на історичний центр Одеси: наслідки для культурної спадщини та реакція міжнародної спільноти

28 июня
13:53

Тренінг є частиною програми посилення спроможності волонтерських та гуманітарних організацій на Півдні України, що реалізується PTF Europe та Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

07 июня
12:14

Сервісна допомога людям та довготривалі рішення для громад: робота Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари

11 марта
22:15

Public Talk “Одеса після Перемоги”: що пропонують депутати і експерти

23 февраля
15:49

Зменшення впливу на прийняття рішень та ігнорування з боку влади: з чим стикаються місцеві депутати під час війни

29 декабря
14:03

В Одеській області громади обмінялись досвідом та проблемами роботи з ВПО в умовах війни

20 декабря
15:55

В Одеській області обговорять проблеми працевлаштування, житла та соціально- правової підтримки ВПО в умовах війни

08 декабря
13:57

Правники південних громад Одеської області посилили спроможності захищати постраждалих від збройного конфлікту

25 ноября
12:47

У громадах Одеської області впроваджуються оперативні ініціативи з підтримки жінок в умовах війни

07 ноября
20:30

В Одеській області «сусідська варта» спільно з місцевою владою вирішують безпекові проблеми воєнного стану

03 ноября
20:52

У Татарбунарах на Одещині посилюють спроможності спільної роботи волонтерів

23 октября
10:13

Результати обговорення Комітетом ООН з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок ситуації в Україні

19 октября
16:37

Дискримінація жінок-ВПО та біженок: альтернативний звіт Одеського КВУ для Комітету ООН

11 октября
22:40

У громадах півдня Одещини починають впроваджувати програми підтримки вразливих груп в умовах війни

05 октября
21:03

Псевдореферендуми на окупованих територіях України - це спектакль для росіян: підсумки круглого столу в Одесі

23 сентября
15:23

Оголошено програму мінігрантів для Одеської області з підтримки жінок в умовах війни

09 сентября
20:49

Соціальне підприємництво жінок-ВПО: досвід громад півдня Одещини


RSS

View My Stats



       
    Поддержка проекта “Твой местный депутат: Одесская область”, который выполняется Одесской областной организацией Всеукраинской общественной организации «Комитет избирателей Украины» была осуществлена Фондом Восточная Европа в рамках программы “Твой местный депутат: мониторинг деятельности депутатов местных советов в Украине”, которая является совместной инициативой Фонда Восточная Европа и Черкасской областной организации Комитета избирателей Украины и выполняется при финансовой поддержке Фонда демократии ООН (UNDEF) и Агентства США по международному развитию (USAID).
     Мнения, отраженные на сайте, принадлежат их авторам и могут не совпадать с точкой зрения партнеров программы.

 

Веб-розробка